Meer deelnemers = Meer financiering = Meer maatschappelijk saldo
In 2024 is het aantal makers flink gegroeid en dat biedt CRE8 niet alleen meer financiele ruimte, maar ook de mogelijkheid om meer impact te realiseren. Voor de uitvoering van leer-werk-trajecten ontvangt Stichting CRE8 financiering via de gemeente Amsterdam vanuit de WMO, in het kader van arbeidsmatige dagbesteding. Het doel van CRE8 is om jongeren met een uitkering middels het leer-werk-traject te laten uitstromen naar een opleiding of een baan, waarmee de kosten voor deze uitkering, maar ook aanvullende (zorg)kosten aan begeleiding komen te vervallen.
In 2016 heeft economisch adviesbureau LPBL op verzoek van gemeente Amsterdam een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) uitgevoerd op de leer-werk trajecten van CRE8. Op basis van de gegevens uit 2014 en 2015 bleken de baten van de trajecten van Cre8 en Streetcornerwork de kosten ruim te overstijgen. De kosten-baten verhouding is in de basisvariant 1,7. Dat wil zeggen dat iedere geïnvesteerde euro 1,70 euro oplevert. Het maatschappelijk saldo is in dat geval zo’n 175.000 euro positief. Wel vallen de meeste baten op lange termijn, als de jongeren die terug gaan naar school de arbeidsmarkt betreden. Het zijn dan ook de jongeren die de grootste baathebbers zijn. Zij hebben een betere uitgangspositie in de maatschappij en op de arbeidsmarkt en ervaren een verbetering in kwaliteit van leven. Op basis van deze analyse en de kwantitatieve resultaten tot aan nu kan geconcludeerd worden dat de baten en het maatschappelijke saldo alsmaar verder zullen zijn gestegen.
Donaties en ‘impact bewuste’ investeringen
CRE8 heeft de afgelopen jaren van verschillende fondsen donaties mogen ontvangen. Met deze donaties hebben we CRE8 kunnen opzetten, enkele tegenslagen kunnen opvangen en nieuwe plannen tot uitvoering gebracht. In 2024 hebben we een dergelijke donatie niet nodig gehad, wat een mooi teken is en aantoont dat we een duurzame financiele constructie aan het neerzetten zijn.