CRE8 OPLEIDINGEN

Bij CRE8 kun je heel veel nieuwe vaardigheden leren bij het werken in onze werkplaats met de moderne fabricagetechnieken. Vaardigheden die deels digitaal zijn, bijvoorbeeld bij het gebruiken van de teken-software. En vaardigheden in het maken van dingen, met het bedienen van de machines en het afwerken van de producten. De combinatie van beide behoren tot de 21st century skills en zijn competenties die leerlingen nodig hebben om succesvol deel te nemen in de maatschappij van de toekomst. Door bij CRE8 een leer-werk-traject te doorlopen volg je dus eigenlijk een opleiding tot toekomstig maker. En om deze opleiding inzichtelijk te maken zijn we alle vaardigheden die bij ons te leren zijn in kaart gaan brengen en gekeken welke reguliere MBO opleidingen hierop aansluiten. Dit heeft geleid tot de vormgeving van onze eigen CRE8 opleidingen.

Onze werkplaats kun je eigenlijk indelen in 3 afdelingen: Productie, Assemblage en Logistiek. Hierbinnen is het doel om te werken middels de leerling-gezel-meester structuur. Je begint als leerling en als je de eerste opleiding(en) hebt behaald klim je op tot ‘gezel’. Dan mag je ook nieuwe leerlingen gaan begeleiden als je dat wilt. Behaal je de verschillende opleidingen op het 2e niveau dan kun je een echte master worden!

Niveau 1

De opleidingen tot ‘leerling’ zijn gebaseerd op bestaande MBO 1 opleidingen. We maken gebruik van de leerdoelen en taken die horen bij deze opleidingen en toetsen de opgedane vaardigheden aan de hand van een ‘proeve van bekwaamheid’. Als je de opleiding hebt behaald ontvang je van ons een officieel certificaat.

OPLEIDING: ASSISTENT LASERSNIJDEN

Als assistent lasersnijden ben je in staat om eenvoudig snij en graveerwerk uit te voeren op één van de lasersnijders. Tijdens de opleiding ga je leren om de naampuzzel, naamkerstbal en plankje met gravure op te maken en te snijden. Dit doe je door de opdrachten uit te voeren en zodra deze af zijn zal de leer werk coach dit beoordelen. Vervolgens ga je de proeve uitvoeren op de werkvloer, hiermee toon je aan dat je de benodigde vaardigheden beheerst.

OPLEIDING: ASSISTENT ASSEMBLAGE

Als assistent assemblage zorg je voor het in elkaar zetten van de CRE8 producten. Je bent in staat om dit zelfstandig en van begin tot eind te doen. Onder eenvoudige CRE8 producten vallen in ieder geval alle naam en stedenpuzzels. Je kunt bewerkingen uitvoeren met de schuurmachine, kan de verschillende halffabricaten netjes op elkaar plakken en lijmen en checkt hierbij ook altijd de kwaliteit en werkt deze bij waar nodig. Nadat het product volledig is geassembleerd controleer je altijd de kwaliteit van het complete product. Als dit goed is verpak je het product ook in de bijbehorende product verpakking.

OPLEIDING: ASSISTENT LOGISTIEK

Als assistent logistiek zorg je voor het correct inpakken en gereed maken voor het verzenden van onze producten. Zodra de order volledig compleet is pak jij deze netjes en stevig in. Na het inpakken zorg je ervoor dat het product / de producten het juiste label krijgt via ons verzendsysteem. Na het plakken van het label leg je het pakketje op de juiste plek klaar voor de koerier en weet je ook hoe je de koerier kan helpen bij het inladen mocht hij hier hulp bij nodig hebben.

Niveau 2

Onze opleidingen tot ‘gezel’ omvatten niet gehele MBO 2 opleidingen, maar delen daarvan. Dat komt omdat deze te lang duren (1-2 jaar) om in te passen in ons leer-werk-traject en ook niet altijd 1 op 1 aansluiten op wat wij doen. Daarom hebben we onze eigen verkorte opleidingen vormgegeven met vereiste vaardigheden die wel op MBO2 niveau liggen.

OPLEIDING: CREATIEF MAKER

Na het behalen van (minimaal) het Assistent Lasersnijden Certificaat kun je starten met de opleiding Creatief Maker. De naam van deze opleiding sluit naadloos aan op de inhoud: je gaat vooral creatief aan de slag en veel maken! Je gaat tijdens deze opleiding verschillende ontwerpopdrachten uitvoeren, die soms heel vrij zijn en soms meer afgebakend. Je volgt daarbij een stappenplan zoals beschreven bij de opdrachtomschrijving. Na het voltooien van opleiding heb je inzicht gekregen in hoe een echt ontwerpproces er globaal uit ziet en ben je behoorlijk in staat om zelfstandig een product te kunnen ontwikkelen op basis van de productiemogelijkheden die CRE8 heeft.

Naast het feit dat je ons vervolgens kan meehelpen bij de productontwikkeling, kun je ook je eigen product van a tot z ontwikkelen en verkopen via onze webshop, onder de categorie Van onze makers.

OPLEIDING: TECHNISCH MAKER

Na het behalen van (minimaal) het Assistent Lasersnijden Certificaat kun je starten met de opleiding Technisch maker. Je gaat aan de slag met de technische kant van het lasersnijden; je leert onderhoud uitvoeren, instellingen voor nieuwe materialen bepalen en je gaat aan de slag met passingen en het maken van een insert. Kortom je zult vooral veel met de lasersnijders werken en veel meer leren over de mogelijke toepassingen en werking hiervan. Na het behalen van deze opleiding ken jij de lasersnijders van binnen tot buiten en kun jij uit de voeten met nieuwe materialen, het snijden van precieze tekeningen met toleranties en weet je wat voor onderhoud een machine nodig heeft en kun je dit ook uitvoeren! 

Zodra je alle opdrachten succesvol hebt afgerond wordt er een proeve afgenomen, je gaat onderhoud uitvoeren aan één van de lasersnijders en je gaat laten zien dat je een product met een passing kunt snijden. 

OPLEIDING: PRODUCTEN MAKER

Nadat je alle Assistent opleidingen hebt behaald, kun je starten met de opleiding Producten Maker. Hierin leer je alle producten van CRE8 van a tot z te maken. Van puzzelstukje tot verpakking! De uitdaging is dus om alle producten meerdere keren te hebben gemaakt om vervolgens aan de werkbegeleider aan te tonen dat je het volledig zelfstandig kunt. Het beoordelingsformulier bevat dan ook een overzicht van alle producten met alle maakstappen daarbij beschreven die allemaal afgevinkt moeten worden. Wordt een echte maker, die klaar is om vervolgens de nog uitdagendere producten te vervaardigen die we vaak speciaal op maat voor klanten ontwikkelen.

OPLEIDING: BEGELEIDEND MAKER

Nadat je alle Assistent opleidingen hebt behaald, heb je al zoveel vaardigheden opgedaan dat je nieuwe ‘leerlingen’ kunt gaan begeleiden. Als begeleidend maker ben jij de aangewezen persoon om makers nieuwe dingen te leren en nieuwe makers tijdens hun meeloopdagen te introduceren met het werken bij CRE8. Je gaat tijdens deze opleiding leren wat hierbij belangrijk is en hoe je dit zo goed mogelijk doet. Daarnaast ben jij je straks extra bewust van het belang van een nette en veilige werkplaats, en dit kan je ook overbrengen op andere makers met behulp van de werkplaatsetiquette. 

Tijdens de opleiding zal je alle vaardigheden die benodigd zijn gaan oefenen. Denk je dat je klaar bent voor de proeve, dan plannen we deze samen in.

Niveau 3

Voor makers die bij ons ontzettend veel vaardigheden opdoen willen wij deze graag laten vastleggen in een officieel erkend document. En dat kan middels het doorlopen van een EVC traject. Het ErVaringsCertificaat, afgekort EVC, is een door scholen en werkgevers erkend vakbekwaamheidsbewijs dat in 2012 in het leven geroepen is door overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties. Het heeft daarmee dezelfde waarde als een diploma van MBO/HBO. Om het officiële diploma te behalen dienen dan nog wel aanvullende vakken behaald te worden, zoals rekenen en taal.

In 2021 is CRE8 met een eerste maker een EVC traject gestart in samenwerking met een gecertificeerde aanbieder hiervan. Deze maker heeft daarbij de vaardigheden die horen bij de MBO2 opleiding Procesoperator A (in onze terminologie Laser Master) aangetoond en vastgelegd in een portfolio. Dat is in 2022 positief beoordeeld door een externe examinator en daarmee is de eerste geslaagde leerling een feit!

VRAGEN, OPMERKINGEN, AANMELDEN?

Neem voor meer informatie contact op met onze coach Aimee:

aimee@c-r-e-8.nl
06-39749989