Wat er aan vooraf ging

We gaan even terug naar 2014. Storm woont samen met zijn ouders in Portugal waar het gezin op zijn negende naar toe is verhuisd. Hij zit op een Portugese middelbare school waar hij heeft gekozen voor de richting kunst. Maar hij beseft zich dat hij hier in de toekomst niks mee wil. Hij probeert te switchen naar een richting die hem meer interesseert, Chemica, maar helaas zit deze klas al vol. Hij besloot een tussenjaar te nemen en daarna weer met school te beginnen. Uiteindelijk kwam dat er niet meer van en ging hij aan de slag bij een hotel waar hij voornamelijk schoonmaak werk deed. Storm: “Eigenlijk ben ik toen al een beetje de weg kwijt geraakt.”

Een jaar later besluiten zijn ouders terug te gaan naar Nederland. Storm gaat met hen mee omdat hij niet zonder zijn huisdieren kan, maar ook omdat de kansen voor jongeren in Nederland een stuk gunstiger zijn dan in Portugal. Eenmaal terug in Nederland valt hij in een gat. Storm: “Ik schreef een aantal sollicitatiebrieven, maar dat liep op niks uit en ik zette ook niet door. Ik had totaal geen motivatie.” Door zijn eerdere werkervaringen was hij ervan overtuigd dat werken hem alleen maar ongelukkig zou maken. Daarnaast kwam hij in een sociaal isolement terecht. Zijn sociale leven had hij met zijn vertrek uit Portugal achtergelaten. Storm: “Het enige sociale contact wat ik had was met mensen die ik tegenkwam terwijl ik de hond uitliet, of de mevrouw achter de kassa in de supermarkt. Eigenlijk niks dus.”

Op een dag stond ineens iemand van Streetcornerwork aan de deur. Storm: “Het was de Gemeente blijkbaar opgevallen dat ik niks deed dus stuurden ze iemand bij mij thuis langs.” Dat bezoek leidde tot het volgen van het leer-werk traject bij CRE8 en tot … waar hij nu staat. Storm: “Ik had dit niet zonder CRE8 gekund, dat is gewoon echt waar.”

Soft skills

Maar waaraan merkt Storm de waarde van zijn tijd als Maker? En wat doet hij nu, anderhalf jaar na het afronden van het leer-werk traject bij CRE8?

Storm: “Als ik aan mezelf denk voordat ik bij CRE8 als Maker aan de slag ging, dan was ik vooral niet gemotiveerd. Ik wilde niet werken omdat ik dacht dat ik daar alleen maar ongelukkig van zou worden. Dat was destijds ook echt zo. Ik kwam alleen in aanmerking voor bijvoorbeeld horecabaantjes, werk wat totaal niet bij mij past. Ik had geen vrienden en ik was erg verlegen en in mezelf gekeerd. Ik ging laat slapen en werd midden op de dag pas wakker, omdat ik niks had om mijn bed voor uit te komen. Bij CRE8 kwamen al deze aspecten aan bod, tegen de tijd dat ik het leer-werk traject ging afronden, was eigenlijk alles helemaal veranderd. Op een positieve manier.”

Storm vertelt dat hij vooral ‘soft-skills’ heeft ontwikkelt bij CRE8. Dat zijn persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden. Storm: “Ik ontmoette veel nieuwe mensen en ik kon het eigenlijk met iedereen vinden, Makers en teamleden. Sommigen werden zelfs vrienden. Ik kreeg weer een dag en nacht ritme. En wat me vooral erg heeft geholpen is de boost die mijn zelfvertrouwen heeft gekregen.” Het opbouwen van zelfvertrouwen was een geleidelijk proces door steeds meer verschillende vaardigheden bij CRE8 onder de knie te krijgen. Voor Storm begon dat met leren werken met de 3D printers, uiteindelijk ontdekte hij dat hij het lasersnijden nog interessanter vond. Storm: “Doordat ik beetje bij beetje steeds meer leerde bij CRE8, groeide het gevoel van vertrouwen in mijn eigen kunnen. Op een gegeven moment ging ik nieuwe Makers uitleggen hoe diverse producten worden gemaakt, zoals een Naampuzzel.” Zelf geeft hij als voorbeeld van een situatie die zijn zelfvertrouwen enorm heeft geboost, het moment dat hij werd gevraagd om in de iAmsterdam Store op Amsterdam Centraal in de kerstperiode zelfstandig CRE8 producten te verkopen en live Naamkerstballen voor klanten te snijden. Storm: “Dat was voor mij een teken dat Jurre en Maria mij vertrouwden. Ik voelde me nuttig.” Storm groeide door tot een volledig zelfstandig Maker van CRE8.

Periode na CRe8

Storm stroomde in oktober 2019 uit bij CRE8 en begon met een opleiding tot full stack webdeveloper bij Techgrounds. Interesse in coderen had hij al, vooral op het gebied van games. Hij werkte mee aan allerlei projecten onder andere aan de ontwikkeling van een nieuwe dating app. Storm: “Ik rondde de opleiding na één jaar af en ging direct solliciteren.”

Sinds november 2020 werkt Storm als full stack webdeveloper bij een klein innovatief bedrijf. Hij is de hele dag aan het coderen en werkt nauw samen met zijn andere develop collega’s van wie hij super veel leert. De hardnekkige overtuiging dat werken hem alleen maar ongelukkig maakt, heeft hij losgelaten. Storm: “Als je uiteindelijk wel iets vindt wat je leuk vindt, dan is het niet zo erg meer. Coderen vind ik super leuk en de solutions die mijn collega’s ontwikkelen zijn erg interessant.”