Pim gebruikt in het dagelijks leven alle voornaamwoorden door elkaar (zij/hen/hij). Voor dit interview vond hen het fijn om de voornaamwoorden hen/hun te gebruiken.

 

Onzeker over hun passie

Pim kwam in 2022 bij CRE8 nadat hen vastliep in hun masteropleiding tot industrieel ontwerper in Delft. “Die master was heel creatief, maar ook veeleisend. Dat trok ik op een gegeven moment niet meer.” Tegelijkertijd had hen last van depressie en angsten. “Daardoor raakte ik compleet overbelast.”

De eerste keer bij CRE8, op aanraden van hun ergotherapeut, vond Pim heel erg spannend. “Ik was heel onzeker over mijn creativiteit. Ik associeerde dat met dingen die niet lukten, terwijl het ook echt mijn passie is.” Hen zat daardoor in tweestrijd: “Je wilt het heel graag doen, maar ook heel graag vermijden.” Toch besloot Pim om bij CRE8 aan de slag te gaan: “ik vond het een heel fijn idee dat ik hier op een laagdrempelige manier creatief bezig mocht zijn, zonder mensen die boos op je worden of dat je inkomen ervan afhankelijk is.”

 

Hands on leren

Pims tijd bij CRE8 voelde als een verademing. “Wat mij heel erg aansprak, was dat je productie doet en tegelijkertijd aan eigen projecten mag werken. Tijdens het lopendebandwerk leerde ik hoe alles moest en daarna ging ik aan de slag met die nieuwe vaardigheden in mijn eigen creatieve projecten.” Dat was een groot verschil met hun studie. “Hier leerde dat ik het veel fijner vind om te experimenteren en hands on dingen te leren. CRE8 zei tegen mij: we gaan eens kijken wat er gebeurt en wat je leert, dat neem je mee. Veel praktischer.” 

Hun favoriete project bij CRE8 zijn de they/them-oorbellen in de transvlagkleuren die hen maakte voor een goede vriend. “Alle materialen hier zijn van zulke mooie kwaliteit, dat was heel inspirerend voor mijn eigen creatieve ideeën.” Voor Pim is CRE8 een catalogus aan mogelijkheden: “Waar ik in de theoretische wereld helemaal overweldigd zou raken door alle informatie, lag het materiaal hier letterlijk voor me en was het veel toegankelijker.”

Naar eigen zeggen is hen heel perfectionistisch in creatieve projecten. “Dus ga ik vaak eindeloos doorontwikkelen zonder te testen voordat ik echt iets ga maken.” Het lukte hen bij CRE8 steeds een beetje beter om dat te doorbreken en meer te experimenteren. “Tegelijkertijd hou ik er ook van om me ergens compleet in te verliezen en alle details uit te werken. Dus toen ik die they/them-oorbellen maakte, gebruikte ik de kennis die ik leerde tijdens de productie. Dat escaleerde daarna in een heel lettertype dat ik zelf heb ontwikkeld.” 

 

‘Denk in opties’ 

“Voor mij was het een droom dat ik hier zo obsessief met iets bezig kon zijn. Ik voelde de complete vrijheid en het gebrek aan stress over de zakelijkheid hielp me om me daarin helemaal in te verliezen.” Daarom raad hen iedereen aan om naar CRE8 te gaan. “Vergeet niet om te denken aan wat je allemaal mag. Wat ik probeer te zeggen is, denk in opties en verlies je niet in alles wat moet.” 

Pim is inmiddels gestopt bij CRE8. Hen werkt 20 uur per week in een boekenwinkel. In hun vrije tijd maakt hen creatief werk, doet hen soms grafische vormgeving in opdracht en als vrijwilliger. “Ik doe dingen voor de Goede Zaak en het Actiefonds en werk aan dingen die ik echt belangrijk vind. Dankzij hun tijd bij CRE8 vond hen een vorm die bij hen past: “Nu ben ik creatief en voel ik me goed en heb ik daarnaast een veilige basis. Daardoor heb ik de stress om geld gescheiden van mijn creativiteit.”

 

‘Het wordt beter’

Tegen andere jonge mensen die vastlopen wil hen zeggen: “Het wordt beter. Er zijn echt manieren waarop je je passie weer terug kan vinden, ook al heb je het gevoel dat je helemaal in de knoop zit. Ik weet hoe het voelt als je denkt dat alles wat ooit geweldig was er nooit meer gaat zijn omdat er zoveel bij komt kijken en het zo ver weg voelt. Maar er zijn echt mensen die je kunnen helpen om de dingen die je ooit zo leuk vond weer leuk gaat vinden.” 

De Pim van nu staat daardoor anders in het leven dan de Pim van een paar jaar geleden. “Ik ben heel erg van moeten naar mogen gegaan in dit hele traject.” Hen houdt daarom vast aan wat hen hier leerde: “Ik kreeg weer lol in creatieve dingen maken”.