School was niet mijn plek

Moose: “Ik kon mijn plek niet vinden op de middelbare school, ik voelde me onbegrepen en ik begreep zelf de mensen ook niet. In de tweede klas bleef ik zitten en vanaf dat moment ben ik haast niet meer naar school geweest. Ik was thuis of op straat. Aan het blowen, skaten, graffiti spuiten en feesten. Allemaal foute dingen. Ik heb twee jaar lang op deze manier geleefd, totdat een vriend van me die in hetzelfde schuitje zat compleet doordraaide. Ik besefte me dat ik dit niet langer wilde en probeerde mijn leven op de rails te krijgen door weer naar school te gaan. Maar hoe hard ik ook mijn best deed, het lukte niet. Ik kreeg een burn-out. Ik ging bezigheden zoeken waar ik energie voor had, dingen doen die me wel lukten. Ik ontdekte dat met hout werken zo’n bezigheid voor me was. Ik woonde tegenover een bos, waar ik vele uren spendeerde: ik bouwde hutten, maakte met stokken allerlei dingen. Super leuk vond ik het om met hout te werken. Daarom begon ik een opleiding aan het Hout- en Meubileringscollege. Ik vond het nog steeds heel moeilijk om me aan te passen aan de groep, ik kon me niet concentreren en ik kon geen rust vinden. Helaas kreeg ik weer een burn-out waardoor moest stoppen met de opleiding.” 

Bij CRE8 ervaarde ik ruimte

“Ik meldde mezelf aan bij het Jongerenpunt en via hen kwam ik met CRE8 in contact. Het klikte direct. Bij CRE8 zijn was zo’n andere ervaring dan op school zijn. Bij CRE8 is er bijvoorbeeld heel veel ruimte om je even terug te kunnen trekken en je eigen ding te doen. Dat was zeker op het begin erg prettig voor me. Gaandeweg werd ik steeds zelfverzekerder. Ik pakte nieuwe opdrachten op en ik werd steeds beter in werken met design programma Illustrator en de lasersnijders. Ik ging bijvoorbeeld aan de slag met klantopdrachten waarbij ik de snijbestanden maakte. De meeste klanten zijn best vaag over wat ze het precies willen, voor mij lag daar de uitdaging om er iets moois van te maken. Nu ik zo terugkijk, besef ik me dat ik op verschillende gebieden erg gegroeid ben. Ik kan mezelf nu bijvoorbeeld pushen om iets te doen waar ik eigenlijk geen zin in heb. Voorheen lukte dat me gewoon niet, dan blokkeerde ik. Daarnaast hielp het me heel erg dat bij CRE8 de focus ligt op wat je goed doet, in plaats op wat je fout doet. Daardoor kreeg ik de motivatie om dingen écht af te maken. Ik heb bij CRE8 goede vrienden gemaakt. Doordat iedereen een soort van in dezelfde situatie zit, kan je heel gemakkelijk met elkaar relaten. Op andere plekken, zoals school, zou je direct een stempel krijgen.” 

De opleiding Scheeps Interieurbouw

“Ik heb altijd op een boot gewoond en heel veel gevaren in mijn leven. Daarnaast houd ik dus van hout en van het bewerken ervan. Daarom heb ik voor de opleiding Scheepsinterieurbouwer aan het Hout- en Meubileringscollege gekozen. Ik leer daar alle dingen die ik graag wil leren. Ik zou het heel tof vinden om later bij Sea Shepherd aan de slag te kunnen als Handyman. Ook heb ik als doel om mijn eigen surfboard van hout maken.”