Opleiding

Een opleiding aan het ROC Amsterdam volgen voor interieur adviseur – met onderwijs op afstand – werkt niet voor Keanen. De start in het begin van 2020 gaat goed. In de klas komt hij goed mee en kan vragen stellen als dat nodig is. Het wordt anders als de lessen online zijn vanwege het virus. Keanen geeft het aan op school maar er komt niet echt een oplossing. Na de zomer gaat het iets beter maar hij heeft een behoorlijke achterstand opgelopen. In november bleek de achterstand te groot en hij moet stoppen.

Leren

Keanen leert net iets anders dan docenten gewend zijn. Hij heeft extra visuele uitleg nodig of iemand die het hem voordoet. Als het voorgedaan wordt, kan hij gemakkelijk de lesstof uit een boek in de praktijk brengen. Maar van alleen een uitleg in tekst bijvoorbeeld een ontwerp maken is complex. Dan struggled hij. In de klas zijn er verschillende manieren om bij anderen te zien hoe het gaat. Of om aan de docent te vragen of hij het voordoet. Online is dit niet te doen voor hem. Gevolg: stoppen met de opleiding.

Thuiszitten

“Ik was veel thuis aan het wachten tot m’n vrienden ook thuiskwamen. Dan konden we gamen of naar buiten iets doen.” Met zijn begeleiders gaat Keanen op zoek naar een andere opleiding of werk. Verschillende opties passeren de revue. Een andere opleiding, werken in een winkel of ander werk. Omdat zijn brein anders bedraad is – namelijk een autistisch brein – ligt de oplossing niet voor de hand. Niet alles past zomaar bij Keanen. “Via m’n Jobcoach kwam ik in contact met CRE8.“ Het is april. Op dat moment heeft hij net een keuze gemaakt voor een nieuwe opleiding: marketing & communicatie. “De opleiding begon pas in augustus en thuiszitten en niks doen, is heel saai. Ik wilde wel wat doen tot ik kon beginnen met de opleiding. Zo ben ik begonnen bij CRE8.”

Wennen om mijn plek te vinden

De stap om te gaan werken bij CRE8 was niet heel makkelijk. “Ik moest wennen aan alle mensen. Aan weer een ritme en vroeg opstaan.” Hij doet het en gaat aan de slag. “In het begin – de proefweek – moest ik wel even kijken of het echt wat voor mij was. Want het was heel anders dan ik gewend was. Rik heeft goed geholpen. En Aimee ook. Om m’n plekje te vinden.”
“In de eerste weken heb ik vooral veel ingepakt. Heel fijn werk. Je begint de dag met een stapel en na een tijdje is de dag voorbij en heb je veel gedaan. De sfeer is heel relaxed hier. Je kan altijd vragen stellen.”

Werken

“In de zes maanden dat ik bij CRE8 werkte heb ik geleerd om mooi in te pakken. En op een gegeven moment ben ik ook de telefoon gaan opnemen. En Maria geholpen met het Instagram account. Ook beantwoorde ik vragen van klanten via de mail. Bijvoorbeeld als ze iets wilden bestellen wat niet op de website kon. Later ook bij het laser snijden geholpen. In elkaar zetten, schuren, bij alles. Inpakken vond ik het leukste. CRE8 is voor mij een plek waar je naar toe kan en waar het gezellig is en waar je wat kan doen. Zodat ik niet de hele dag thuis zit.” In augustus 2021 begon zijn nieuwe opleiding dus is hij gestopt met werken bij CRE8. Hij kijkt tevreden terug: “De gezelligheid, de mensen, BBQ-en samen en de game-avond. Ik heb er ook vrienden aan over gehouden. Er is een plekje waar je daartoe kan. Om iets te doen. Ik ben altijd welkom.”

Naar school gaan, gaat nu goed: “Het is de eerste ROC school waar ik echt hulp krijg en ze naar me luisteren en met oplossingen komen.”

De toekomst

“Wat is over 5 jaar doe? Geen idee. Dat is nog zo ver weg. Ik wil eerst m’n opleiding afmaken. Vroeger droomde ik ervan om architect te worden. Hopelijk kan ik mijn creativiteit in marketing & communicatie een beetje kwijt. Misschien bij een raceteam werken ofzo. Dat zou ik wel super tof vinden.”