Dingen Maken

Maken, het zit in Jan (37) zijn bloed. Creatief bezig zijn is hem met de paplepel ingegeven. In 2017 startte Jan dan ook als maker bij CRE8 om te onderzoeken hoe hij zijn creativiteit kan omzetten in ondernemerschap. Jan: “En meer te leren over het ontwerpen en ontwikkelen van producten. Kijken hoever ik daarmee kon komen.” Inmiddels werkt Jan alweer bijna twee jaar als fietsmonteur bij Macbike Fietsverhuur. Jan: “Ik heb een vast contract en kan op mijn eigen tempo dingen leren. Voorlopig zit ik hier goed.”  

Muziek vormt de rode draad in zijn leven

Jan drumt vanaf dat hij drie jaar is en op zijn 15e begon hij met het maken van elektronische muziek. Hij is synesthesist, wat inhoudt dat zijn zintuigen op een bijzondere manier samenwerken. Jan: “Muziek vertaalt zich in mijn hoofd in kleuren, substanties, materialen, patronen, soms ook smaken en geuren. Het prikkelt al mijn zintuigen. Daar anticipeer ik op als ik muziek maak. Als een soort eigen universum.” Hij omschrijft zijn muziek als ‘iets met aliens’. Jan: “De focus ligt bij mij op het ritmisch zo doen dat de beat onweerstaanbaar wordt. Dat je ernaar wil blijven luisteren.” Zijn muziekcarrière begon goed toen op zijn 19e één van zijn tracks een hit werd in heel Oost-Afrika. Jan: “Dat gaf me mede de motivatie om ermee door te gaan.”

Aan de slag bij CRE8

In de jaren die volgen focust Jan zich op het produceren van nieuwe tracks, speelt hij in een band en heeft hij allerlei zeer verschillende baantjes. Regelmatig doet hij live performances in clubs en op feesten. Jan: “Wat ik heel goed kon was mijn eigen muziek in stukken knippen en live door elkaar mixen en daar dan weer nieuwe tracks van maken.” Dan breekt er een periode aan waarin hij niet werkt en alleen maar met zijn muziek bezig is. Alle dagen van de week spendeerde hij in zijn studio. Jan: “Het was voor mij de uitdaging om zelf structuur te creëren, maar dat was soms wel een té grote vrijheid.” Het was die periode dat CRE8 op zijn pad kwam. Jan: “Ik had een lichtsculptuur gemaakt voor in mijn studio. Mijn vader las in de krant over CRE8 en stelde voor dat ik mijn sculptuur wellicht daar verder zou kunnen ontwikkelen.” Met die vraag stapte Jan de toenmalige werkplaats aan de Herengracht binnen. Jan: “Ik vond het meteen een leuke creatieve sfeer met de 3D printers en lasersnijders. Ik dacht dit is een goede tussenweg tussen opleiding en werk.”

Maken from scratch

Vier jaar lang is Jan maker bij CRE8 en focust hij zich op het verder ontwikkelen van zijn creatieve talenten door middel van productontwerp en -realisatie. Het resulteert in drie complete producten: cacaovrucht sieraden bestaande uit oorhangers en een ketting, en zijn masterpiece, een lamp. Het idee was er als vanzelf, de realisatie nam meer tijd in beslag. Met zijn lamp is Jan ruim één jaar bezig geweest. Jan: “Daardoor weet ik nu wel hoe de ontwikkeling van een product er van A tot Z uitziet.” Naast zijn eigen projecten draaide hij mee in de productie, wat hij ervaarde als ‘meditatief’ en ‘rustgevend’. Jan: “Met je handen bezig zijn is soms de beste manier om in het hier en nu te leven.” 

De volgende stap

Heel veel willen én kunnen op het gebied van creativiteit is een kracht, maar kan soms ook aanvoelen als een last. Voor Jan zitten er te weinig uren in een dag om al zijn creatieve ideeën aandacht te kunnen geven. Daarnaast vindt hij het moeilijk om de verschillende activiteiten af te wisselen. Jan: “Als ik me op iets focus dan heb ik ook echt een diepe focus en doe ik alleen dat.” Als hij een periode minder tijd kan besteden aan het maken van muziek, dan merkt hij dat aan zijn stemming. Jan: “Ik word dan somber of onrustig, wanneer ik het weer oppak gaat het een stuk beter.” Dat maakte onder andere dat hij nog niet toe was aan het zetten van de stap naar ondernemerschap. Na afronding van zijn tijd bij CRE8 solliciteerde hij bij Macbike en kreeg hij een vast contract aangeboden voor drie dagen in de week. Jan: “Iedere vrije dag die ik heb probeer ik in mijn studio te zijn en nieuwe tracks te maken.”

Look back

Door CRE8 kreeg Jan de tijd en middelen om zijn creativiteit én de benodigde skills verder te ontwikkelen waardoor hij écht wat heeft neergezet. Zijn lamp en sieraden zijn nog steeds verkrijgbaar via zijn online winkel op Etsy. Ook merkt hij dat hij door zijn tijd bij CRE8 meer structuur heeft leren creëren in de dingen die hij doet. Jan kijkt positief terug op zijn tijd als maker bij CRE8. Jan: “Tegen andere jongeren zou ik dan ook willen zeggen dat je van het ontplooien van je creativiteit heel gelukkig kan worden. Dat het creatief bezig zijn je kan helpen om in het moment te zijn omdat je even niet bezig hoeft te zijn met het verleden, de toekomst en alles wat er in de wereld gebeurt. En ik denk dat er in heel veel mensen meer creativiteit zit dan dat zij zelf beseffen.”