Blowen en gamen

David: “De eerste jaren van de middelbare school waren een moeilijke tijd voor me. Ik bleef in de tweede klas zitten en ben vanaf dat moment eigenlijk niet meer naar school geweest. Tot tweeënhalf jaar geleden zat ik thuis op mijn kamer en vulde ik mijn dagen met blowen en gamen. Ik wist helemaal niet meer wat ik wilde en had het eigenlijk allemaal opgegeven. Tot er een knop in mij omging. Ik ben voor mezelf gaan zorgen, kreeg een kamer via HVO en ging op zoek naar een betaalde baan. Maar wat ik precies voor baan wilde, dat wist ik niet. Wat ik wel wilde was gewoon iets doen, ritme opbouwen, en zo kwam ik bij CRE8.”

Leren, werken en groeien

“De beginperiode bij CRE8 was eigenlijk zoals het gebruikelijke pad: de basis werkzaamheden zoals puzzels in elkaar zetten, vullen met puzzelstukjes, klaar maken voor verzending en lessen volgen om het design programma Adobe Illustrator onder de knie te krijgen. Vrij snel leerde ik met de lasersnijders omgaan en merkten de CRE8 coaches op hoe goed ik zelfstandig kan werken. Ik kreeg daarom ook steeds meer verantwoordelijkheden. De klanten opdrachten werden echt mijn ding: het contact met de klant, de offerte opstellen en de opdracht uitwerken. Na een jaar bij CRE8 werkte ik als volwaardig medewerker. Als werkplaatsassistent sta ik volledig in mijn kracht.”

Het verleden loslaten

“Veel dingen die in het verleden zijn gebeurd en waar ik lange tijd erg mee heb gezeten, heb ik kunnen loslaten. Vanaf het moment dat de knop in mij omging, vond ik ook mijn discipline terug en sindsdien ging het in een stijgende lijn beter met me. Natuurlijk met af en toe een dipje, maar dat heeft iedereen. Bij CRE8 ben ik opener geworden, niet perse socialer, maar wel minder verlegen en terughoudend.”

Back to school

“De banen waar ik momenteel voor in aanmerking kom, passen niet bij me. Het werk is vaak van een te laag niveau. In eerste instantie had ik geen behoefte om weer naar school te gaan, ook door mijn slechte ervaringen met school uit het verleden. Bij CRE8 werk ik veel met hout, ik vind het een prachtig materiaal. Ik ontdekte dat ik daar graag veel meer over zou willen leren. Ik kwam bij de Vakopleiding Houtbewerking uit. Het is geen standaard mbo opleiding, waar vakken als rekenen en Nederlands ook verplicht zijn om te volgen. De Vakopleiding is puur de theorie en praktijk van houtbewerken. De opleiding duurt twee jaar en is twee avonden in de week. Ik houd daarnaast dus nog flink wat tijd over. Tijd die ik nuttig wil gaan benutten door een portfolio aan te gaan leggen. Ook wil ik op een gegeven moment een betaalde baan naast mijn opleiding.”