Leven van de rails geraakt

Het ging al een lange tijd niet goed met Aimee. Door allerlei factoren was haar leven van de rails geraakt. Aimee: “Ik was depressief en mijn emoties gingen alle kanten op. Ik wist niet wat ik wilde. Ik wist het eigenlijk allemaal niet meer.” In 2015 zette ze de stap richting hulp en ging ze met zichzelf aan de slag. Grote veranderingen vonden in een rap tempo achter elkaar plaats. Ze startte met een therapietraject, ging wonen in een instelling en werd Maker bij CRE8. De focus lag in deze tijd bij haar therapie. Ze wilde eerst werken aan zichzelf voordat ze zou beginnen met een opleiding of zou gaan zoeken naar een baan. CRE8 was voor haar vooral een fijne en veilige plek waar ze altijd welkom was, omringd werd met warme mensen en lekker bezig kon zijn.

Up’s en down’s

Het therapietraject was zwaar en kostte veel energie. Voor Aimee was dan ook de grootste uitdaging bij CRE8: blijven komen. Aimee: “Elke keer als ik een poosje niet was geweest zag ik er enorm tegenop om weer te gaan. Daardoor kwam ik soms weken achter elkaar niet.” Maar als ze er was, verliep alles van een leiden dakje. Ze is creatief en handig en pakte alles snel op. Aimee wist door haar grafische achtergrond hoe ze met Adobe Illustrator kon werken en ging ontwerpopdrachten uitvoeren. Verschillende producten die ook vandaag de dag nog in de webshop worden verkocht, zijn van Aimee’s hand. Zoals de Amsterdam Kettingen.

Wat maakte dat Aimee na periodes van niet komen, toch weer terugkwam? Aimee: “Ik voelde me bij CRE8 thuis. Er werd niet over me geoordeeld, zelfs niet als ik een van mijn bizarre verhalen vertelde. Ik kon echt mezelf zijn. En ook over mijn periodieke afwezigheid werd niet geoordeeld. Maria belde me in deze weken regelmatig. Juist de manier waarop ze met me omging heeft me heel erg geholpen. Ze vroeg niet: ‘Hey waar ben je?’ maar: ‘Hey, wanneer kom je weer eens?’. De liefde die Jurre en Maria me gaven, maakte dat ik elke keer weer terugkwam.”

Klaar voor een opleiding

Na drie jaar rondde ze haar therapietraject af en voelde ze zich een stuk zelfverzekerder. Dat wijt ze aan haar therapie, maar ook aan haar tijd als Maker. Aimee: “Bij CRE8 kreeg ik de bevestiging dat ik het goed deed en goed bezig was. Ook door te maken zag ik in dat ik tot veel meer in staat ben dan ik dacht te zijn.” Ze voelde dat ze klaar was voor de volgende stap: starten met een opleiding. Het werd de MBO 4 opleiding Maatschappelijke Zorg. Een opleiding waartoe ze onder andere door haar tijd als Maker was geïnspireerd. Aimee: “Ik merkte hoe leuk ik het vond om andere Makers dingen uit te leggen en te begeleiden.”

Terug bij CRE8

Aimee ging weg als Maker en keerde één jaar later terug als stagiair bij CRE8. Ze ging aan de slag met de begeleiding van de jongeren. En ook haar tweede stage en tevens afstudeerproject doet ze bij CRE8. Door haar tijd als Maker kent ze alle ins en outs van het makerschap: ze weet precies hoe de producten uit het assortiment gemaakt worden en kent de lasersnijders op haar duimpje, inclusief de kuren. Naast deze technische en praktische kennis en vaardigheden, heeft ze ook een schat aan levenservaring. Aimee: “Ik neem mijn eigen ervaring als Maker en alle dingen die ik heb meegemaakt toentertijd mee in het contact met de jongeren die ik nu begeleid. Ik deel mijn eigen ervaring als ik het gevoel heb dat daar de ruimte voor is en het hen kan helpen. Ik probeer de Makers het vertrouwen en de hoop te geven dat dingen kunnen veranderen. Ik dacht namelijk ook altijd dat het niet goed zou komen en het gaat nu toch echt een stuk beter!” Haar rol bij CRE8 is super divers. Ze begeleidt de jongeren op de werkvloer tijdens het draaien van de productie, helpt hen verder met hun individuele ontwerpprojecten en voert persoonlijke gesprekken over dingen waarmee ze zitten.