Geen match

Horeca-ervaring had Bob al. Voorafgaand aan zijn leer-werk traject bij CRE8 werkte hij bij sociale ondernemingen Brouwerij de Prael en Restaurant Freud. Echter waren beide ervaringen niet positief. Bob: “Het werken daar was te chaotisch voor mij. De andere mensen die daar kwamen hadden een slechte invloed op me. Op een gegeven moment was de koek op.” Terugkeren naar de horeca? Bob: “Op dat punt dacht ik dat nooit meer te willen.”

Maker bij CRE8

Maar wat dan wel? Met die vraag startte Bob als maker bij CRE8. Hij ging aan de slag in de productie en werkte gestaag aan zijn persoonlijke meesterwerk: het 3D geprinte Amsterdammertje. Waar hij in eerste instantie dacht geen geduld voor te hebben, maar later toch écht in uitblonk was het inpakken en verzendklaar maken van klantbestellingen. Bij de klanten in Amsterdam werd het pakket zelfs door hem persoonlijk aan huis afgeleverd. Bob: “Dat vond ik een van de leukste dingen bij CRE8 en gaf me ook echt vrijheid, het bezorgen van pakketjes op de fiets door de straten van Amsterdam.”

Het leerwerktraject bracht hem meer rust in zichzelf waardoor hij zijn eerdere ervaringen kon verwerken en afsluiten. Bob: “Voor mijn mindset was CRE8 echt goed. Alles gaat er veel gemoedelijker, er ligt niet zoveel druk op je. Daardoor ontstond er ruimte om de balans op te maken. Te kijken wat ik echt zou willen.”

Toe aan de volgende stap

Na twee jaar was de tijd rijp, Bob was toe aan een volgende stap. Een belangrijk moment omdat het hem voor het eerst lukte een traject af te sluiten zonder wrijving. Op goede voet nam hij afscheid van CRE8 en kort daarna startte hij bij sterrenrestaurant Daalder, de zaak van zijn neef. Geen onverwachte comeback, Bob’s liefde voor de horeca is er altijd al geweest. Bob: “Op een gegeven moment miste ik de horeca. De reuring, adrenaline en het keihard werken.”

Knop om en ervoor gaan

Aan de switch moest Bob op het begin wel even wennen. Bob: “Ik mocht komenproefdraaien en werd vervolgens drie dagen in de afwas gezet. Ik moest in een keer gaan beuken en door werken. Ik vond het te veel en wilde eigenlijk de handdoek in de ring gooien.” Het was een test die Bob met succes behaalde. Bob: “Ik besefte me op dat moment dat er meer in zat. Ik zette de knop om en ging terug. Vanaf toen ben ik heel rustig vanaf onderaan de ladder opgeklommen.” Beetje bij beetje, met ups en downs, pakte Bob meer werkzaamheden op. Bob: “Begin dit jaar ging ik voor het eerst echt meedraaien in de keuken. Afgelopen zomer heb ik in de terras keuken gestaan en heel veel pizza’s en frietjes gebakken.”

Inmiddels is Bob alweer vier maanden aan de slag als demi-chef de partie waarbij hij onder leiding van de chef de partie verantwoordelijk is voor de warme kant van de keuken. Daar is structuur en discipline voor nodig. Bob: “Mijn concentratievermogen is verbeterd. Ook maak ik nu steeds vaker dingen af waaraan ik begin.”

Toekomst in de horeca

Werken in de keuken van een hoog aangeschreven zaak, het bevalt Bob uitstekend. Bob: “Het is serious business, ster niveau koken. Alles moet hetzelfde eruit zien en hetzelfde smaken. In het begin was het wennen voor me. Ik heb inmiddels geleerd me professioneler op te stellen. Mijn verantwoordelijkheid te nemen en wanneer we hard aan de bak moeten, me volledig te focussen.” Dat hij de druk van het werk en de drukte om zich heen aan kan, maakt hem trots. Klaar met de horeca is hij nog lang niet. Bob: “Mijn grootste droom is op een gegeven moment drie sterren te gaan koken.”

Look back

CRE8 heeft Bob ervaren als een warm nest, een “beschermde setting voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”. Bob: “Ik voelde me gezien en geaccepteerd. Het maakt niet uit waar je vandaan komt en wat je achtergrond is.” Zijn tijd als maker bij CRE8 gaf Bob structuur en de ruimte om verder te onderzoeken wat hij graag zou willen én kunnen. Bob: “Iedereen krijgt bij CRE8 een kans, ook mensen die graag in de maatschappij willen komen, willen studeren of werken, maar die bepaalde handvatten missen. Dat iedereen een kans krijgt bij CRE8 vind ik best wel dik, daar wil ik CRE8 een groot compliment voor geven.”