dromen volgen

Maïlys: “Na mijn studie ben ik direct gaan werken. Ik heb in die tijd hard gewerkt en veel lange dagen gemaakt. Mijn leven bestond op werken na uit veel feesten. Het geld dat ik verdiende ging vooral op aan drank en drugs; destijds een prima combinatie. Mijn droom was altijd al om voor een langere periode op reis te gaan. Dus ik nam ontslag, kocht een camper die ik Luna noemde en begon aan een rondreis door Europa. In mijn eentje. Zonder planning. Niet wetend of ik ooit terug zou komen. Het was een geweldige tijd. Van de bergen en de woestijn tot de steden en de dorpjes, rijdend in de sneeuw en de zon, slapend op het strand en tussen de bomen. Maar ook een eenzame en zware tijd vol introspectie. In deze periode kreeg ik te horen dat een vriendin van mij zelfmoord had gepleegd. Door dit nieuws en mijn eigen innerlijke reis besefte ik dat door kon rijden tot aan Zuid-Afrika, maar dat mijn volgende stap in mijn leven in Amsterdam lag.

de confrontatie met wat er is

“Terug in Amsterdam heb ik mijn hele leven omgegooid, alles wat ik dacht dat juist was bleek niet te kloppen. Ik ben in therapie gegaan en ben afgekickt van drank en andere drugs. Hierna volgde een moeilijke periode. Waar ik een half jaar eerder nog in Portugal in mijn camper zat, durfde ik nu niet eens naar de supermarkt te lopen. Depressie, angst problematiek en andere psychische en lichamelijke problemen volgden. Op het moment dat het weer wat beter ging ben ik een leer-werk traject bij CRE8 gestart. Ik heb geleerd dat vechten tegen jezelf niet helpt, dat je dat altijd verliest. Ik heb ingezien dat je überhaupt niet aan een gevecht hoeft te beginnen. En dat dat te maken heeft met acceptatie, je bewust zijn van de situatie en die situatie er ook te laten zijn. Als ik nu voel dat er iets is, dan durf ik op zoek te gaan naar wat mijn lichaam bedoeld met deze signalen. Ik durf te kijken naar wat er is en het er te laten zijn.”

rust vinden in zelfwaarde

“Dat geeft rust. Ik heb dingen die ik erg belangrijk vind omgevormd tot waarden die voor mij een leidraad vormen in mijn leven. Deze waarden heb ik opgeschreven op een groot vel papier die ik in mijn appartement op een zichtbare plek heb opgehangen. Hierdoor weet ik aan welke dingen ik invulling kan geven en wat me sowieso iets oplevert. Het brengt vertrouwen. Als ik een aantal mindere dagen heb gehad, tot de conclusie kom dat ik niet in staat ben geweest om invulling aan mijn waarden te geven, dan ga ik kijken hoe ik dat op dat moment wel zou kunnen doen. Zelfliefde en zelfzorg zitten voor mij in de invulling van mijn waardes en daaraan concrete acties koppelen.”