Sjablonen/Stencils

Lasersnijden is een zeer geschikt techniek voor het maken van sjablonen, stencils of spuitmallen. In goedkope materialen als PP folie, karton of MDF kunnen wij voor iedere toepassing iedere vorm uitsnijden. Hieronder de voor- en nadelen van deze materialen op een rijtje:

  • PP folies zijn dun, 0,5 – 1,2 mm dik. Daardoor is het ook flexibel, dus geschikt voor gekromde oppervlakken en op te rollen voor transport. Verder is het een goedkoop materiaal en het sjabloon zijn ook veelvuldig herbruikbaar. Voor vormen kleiner dan zo’n 1-2 mm is het materiaal minder geschikt, omdat tijdens het lasersnijden het materiaal dan teveel wegsmelt. Hierdoor zijn fijne details wat minder strak en kunnen delen ook een beetje kromtrekken.
  • (Golf)karton is uiteraard ook een goedkoop materiaal voor het creëren van sjablonen en combineert de voordelen van PP folie met MDF. Het is goedkoop, flexibel, dun en fijne details zijn goed mogelijk. Wel geven de gebrande snijlijnen wat roet af, dus het is zaak om daar bij de eerste keer spuiten rekening mee te houden.
  • MDF is beschikbaar vanaf 3 mm dik, goedkoop en uitermate goed geschikt voor het creëren van ultra fijne vormen. Wel is het vanwege de dikte zaak om loodrecht op de sjabloon te spuiten voor een goed resultaat. Een sjabloon uit MDF is robuust en vele keren herbruikbaar.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden, mail ons.

Ontwerprichtlijnen voor sjablonen

Bevat uw sjabloon een tekst, dan is het uiteraard aan te bevelen om hiervoor een stencil lettertype te gebruiken. Bij het uitsnijden van een letter O wordt immers ook de binnenste cirkel uitgesneden en vormt een los onderdeel van de sjabloon. Bij een stencil lettertype zijn al deze binnenste delen van letters verbonden door middel van bruggetjes. Heeft u een specifiek lettertype dat u wilt gebruiken, zit u bijvoorbeeld vast aan een logo? Geen probleem, dan kunnen wij ook deze bruggetjes grafisch voor u aanbrengen. Informeer daarvoor naar de mogelijkheden.